Hiljuti on mul õhtut kombeks kujunenud retseptide ettevalmistamine, milleks võib olla kuivainete likku panemine, jahvatamine või konkreetse plaani korral koostisosade valmis mõõtmine. Sageli mul polegi konkreetset retsepti mõttes, sest neid põnevaid on lihtsalt nii palju ja mõte genereerib aina lisa. Kui õhtul võin näiteks juustukoogi retsepti kallal töötada ja järgneval hommikul pole seda päris õiget tunnet, siis leian tavaliselt uue variandi. Näiteks, magusa koogi tarbeks üleöö leotatud india pähklitest suristasin kokku hoopis tummise, kreemja pähklipiima 🙂

Kõlab hästi? Veel parem on see, et peale pähklite likku panemise on valmimisprotsess ülilihtne ja kiire. …mitte et eelneval õhtul pähklitele vee peale kallamine oleks keeruline 🙂 Usun, et see väike etapp ei käi kellelegi üle jõu, vaid on üks väiksemaid asju, mida saame oma heaolu tarbeks ära teha. Tänapäevane ühiskond soosib pigem saama kõike “kohe” ja “poeletilt”, viies tähelepanu eemale tootmisprotsessi mõjudest keskkonnale ja inimese tervisele. Väike tegu võib muuta rohkem, kui me arvata oskame.

03_17 India pähkli piim #1 (6).jpg

Olles aga üleminekuperioonil loomsest toorainest taimsele või loomse piima talumatuse avastamise korral, on suurte poekettide taimepiimad parim valik. Nendel juhtudel tuleb elus mitmeid ümberkorraldusi teha, mistõttu hakata kõike ise valmistama ei pruugi kõigile sobida. Olen enda peal kogenud, et enamus poes müüdavaid (ilma magustamata) taimepiimasid pole niisama joogina maitse poolest mulle sugugi meeldinud. Täpsemalt öeldes, suudaksin hetkel vaid ühe maitsvat taimepiima nimetada. Ka selliste otsa olen komistanud, mida ei ole julgenud isegi toidu sisse panna, rääkimata selle otse tarbimisest. Julgustan ikkagi uusi proovima, maitsed on siiski erinevad, aga hea oleks teada ka alternatiivi poes pakutavale.

03_17 India pähkli piim #1 (3)

Taimepiimadele leiab toidumaailmas palju rakendusi – kui oled juba pähklid likku pannud ja blenderil mitu minutit vuriseda lasknud, siis pole “kas-jõuan-ikka-ära-tarbida” mõttel alust. Näiteks – tarbi põhitoidu kõrvale, kasuta pannkookide, või, jäätise või juustu valmistamiseks, keera kokku mõnus soojendav kakaojook või jahutav smuuti, või vala hommikul müsli peale.

Seekordne retsept on kõige lihtsam, sest ei vaja võimsat blenderit või taimepiima kurnamiseks mõeldud kotti/marlit. Kasutasin ainult 750W blenderit ja sõela. Peale blenderdamist jäid alles küll mõned datlitükikesed, kuid need pistsin lihtsalt põske, nii et midagi ei läinud äraviskamisele.

Ettevalmistavad tegevused:

  • mõõda india pähklid klaaspurki, vala peale vesi ja aseta külmkappi
  • kividega datlite kasutamisel eemalda neist kivid
  • kõvemate datlite puhul leota neid mõni minut väheses soojas vees ja kurna

Vaja läheb:

  • 1  tass ehk 150 g india pähkleid
  • 3 ½ tassi ehk 875 ml vett
  • ¼ tl meresoola
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • peotäis kivideta datleid

Kurna ja loputa hoolikalt pähklid. Vala kõik koostisosad blenderisse ja töötle 3 – 4 minutit. Korrigeeri maitset. Kurna piim läbi sõela klaaspurki. Säilib külmkapis kaanega purgis kuni paar päeva.

03_17 India pähkli piim #1 (2)

Kasutatud tooted:

Advertisements