Sõbrapäev. Valentinipäev. Ehk päev, mille puhuks on jälle põhjust midagi erilisemat valmistada! Minu seekordne küpsetis on eriline selle poolest, et siin on leidnud oma koha nii punapeet kui oad. Ei kõla eriti eriliselt? Minu jaoks küll, sest mõlemat toiduainet kasutatakse köökides minu arvates ebaõiglaselt vähe. Peedi ahju küpsema panemine ei võta iseenesest palju aega ning konservubade veega loputamine samuti. Võta aga julgesti köögikombain välja ja asu katsetama 🙂
Brownie peale valmis valge vanillikreem, mille tekstuur on imeliselt kreemine ja sitrus-vanilline, nii et suur osa sellest ei jõudnudki külmkappi järgmist päeva ootama! Kreemi valmistamiseks olin eelneval päeval india pähklid õhukindla veepurgiga külmkappi likku pannud. See, ning punapeedi ahjus küpsetamine on “suurimad” ettevalmistööd. Muidugi kui Sul juba on külmikus ahju- või keedupeeti ja varem hulgim õhtusöögiks keedetud ube, siis seda lihtsam on. Peedi intensiivse värvi tõttu läheb tarvis ainult pool sellest, seega oleks mõttekas neid mitu tükki korraga ahju pista, üks tegemine 🙂
Tulles tagasi kattekreemi juurde, siis valmistasin selle toororeo ehk raweo küpsiste vahel oleva kreemi retsepti järgi. Suurendasin koguseid ja lisasin paar supilusikatäit Violife kreemjuustu. Retsepti leiab siit. Soovitan selle eelnevalt valmis teha, sest alles järgnevaks-ülejärgnevaks päevaks kipuvad parimad maitseomadused välja kujunema!
Vaja läheb:
- 2 tassi täistera kaerahelbeid
- 3 spl teffijahu
- 1 spl toorkakao pulbrit
- 2 spl sulanud kookosõli
- 4 spl agaavisiirupit
- 1 tass mandlipiima
- 1 tl õunaäädikat
- 115 g keedetud ubasid
- 100 g ahjupeeti
- 1 tl vanilliekstrakti
- 1 tl küpsetuspulbrit
- ¼ tl meresoola
Kui peet on küpsetamata, siis alusta sellest. Kui olemas – eelsoojenda ahi 180 ºC. Mõõda köögikombaini kaerahelbed, purusta umbes pool minutit. Seejärel lisa kõik ülejäänud koostisosad ja töötle enam-vähem ühtlase massi moodustumiseni. Vala küpsetusvormi ja küpseta 15 – 20 minutit. Küpsetusaeg sõltub vormi kujust – taigna paksusest. Lase jahtuda. Maiusta!
Glasuurisin koogi vanillikreemiga ja asetasin külmkappi mõneks tunniks. Seejärel lõikasin tükkideks, serveerisin. Garneerisin kakaonibside ja omatehtud tooršokolaadi kujukestega, sest õigest sõbrapäevast ei tohi puududa šokolaadimekk!
Kasutatud tooted:
- gluteenivabad kaerahelbed: Provena
- teffijahu: Govinda
- oad: Organic Foods
- toorkakao pulber: Supernutrients
- kookosõli: Amrita
- agaavisiirup: Ekoplaza
- vanilliekstrakt: LorAnn Gourmet
- küpsetuspulber: Pural
- õunaäädikas: Byodo
- mandlipiim: Alpro
♥