Täna tähistatakse kõikjal Eestis vastlapäeva! Veebruarikuu on rikas erinevate tähtpäevade poolest ja mulle meeldib, et eestlastel on traditsiooniks panna kuule punkt just vastlakukliga. Ausalt öeldes pole ma vastlakuklitest palju hoolinud, sest tihti olid need kuivad ja vahukoor või kreem sattus natuke kurvalt halli maitsega olema. Seetõttu ongi hea ise ohjad haarata ja valmistada endale meelepäraste koostisainete ja maitsetega kuklid või miks mitte – vastlamuffinid 🙂

02_17 EOS Vastlamuffinid ilma psülliumita (5).jpg

Asun seekord ilma pikema jututa retsepti juurde, mis on imelihtne ja valmib kiiresti. Põhimõtteliselt on tegemist minu “Kiiksuga vastlakuklite” retseptiga, kuid psülliumi mittekasutamise korral tuli teha mõned muudatused. Sellest ka muffini versioon, sest ilma psülliumita polnud kohe kuidagi paksemast pannkoogitaigna laadsest segust kukleid vormida võimalik. Tulemuseks kerkisid muffinid palju-palju, tekstuur jäi ülipehme ja maitse kerge magusa alatooniga.

02_17-eos-vastlamuffin-ilma-psulliumita-4
Muffini põhjast on näha tekstuuri õhulisust

Ettevalmistavad tegevused:

  • määri (kätega) 6-ne muffinivorm vähese kookosõliga
  • * valmista linaseemne munad: mõõda 42 g ehk umbes 6 spl linaseemneid, jahvata (näiteks kohviveskis) jahutaolise tekstuurini -> vala väiksemasse kaussi ning lisa  14 ml ehk umbes 15 spl vett, jäta seisma

Vaja läheb:

  • 6 linaseemne muna *
  • 50 g mandlijahu
  • 50 g riisijahu
  • 87 g kaerajahu
  • 4 spl maisitärklist
  • ¼ tl meresoola
  • ¼ tl vanillipulbrit
  • 3 ½ tl küpsetuspulbrit
  • 3 tl õunaäädikat
  • 3 tl agaavisiirupit
  • 140 ml vett

Eelsoojenda ahi 190 ºC. Võta kauss linaseemne munadega ja vala sinna pool vee kogusest, vahusta käsimikseriga paar minutit. Võta suur kauss, mõõda sinna kõik kuivained ja sega vispliga. Moodusta keskele väike sügavik ja lisa ülejäänud vesi, linaseemne munad, õunaäädikas ja agaavisiirup. Sega suurema lusikaga ühtlase, paksema pannkoogitaigna laadse massi moodustumiseni ning vala muffinivormidesse. Küpseta 23 ± mõni minutit. Kerkinud mütsid muutuvad üsna ruttu pruunikaks, kuid kõrbemisohtu ei peaks tekkima ja sisemist osa see ei mõjuta.

Enne pealmise osa lahtilõikamist ja vahukoore lisamist lase neil täielikult resti peal jahtuda. Vahukoore vahustasin kookospiima tahkest osast, maitsestasin vanilli- ja roosuhkru stevia suhkruseguga. Enne vahustamist peaks vahukoor, olenemata variandist, üleöö külmkapis seisma. Lisasin muffini mütsi alla veel mustika-vaarika moosi 🙂

02_17-eos-vastlamuffinid-ilma-psulliumita-31

Kasutatud tooted: